3 overraskende forskningsresultater om søvn, del 2

I sidste uge skrev jeg om vigtigheden af søvn og gav dig første søvntip inklusiv et par overraskende forskningsresultater om sammenhængen mellem brug af skærme og søvn. Hvis du ikke har læst det indlæg endnu, så husk at få det læst også. Du finder det lige her.

I dag får du endnu et godt søvntip sammen med et par – måske overraskende – forskningsresultater.

Sov godt og undgå stress - stresscoach Lisbeth FruensgaardSøvntip 2: Kom ud i lyset

Måske vidste du allerede godt, at dagslys og frisk luft har en gavnlig effekt på din nattesøvn. Men vidste du også, at der er forskel på, hvor gavnlig effekten er alt efter, hvornår på dagen, du udsætter dig selv for dagslys?

En god nats søvn begynder allerede, når du vågner om morgenen (selvom det måske lyder lidt mærkeligt 🙂 Men forskning viser, at jo mere sollys du udsætter dig selv for i dagtimerne, jo bedre sover du om natten.

Det er nemlig sådan, at dit eget indre ur påvirkes stærkt af den mængde sollys, du får i dagens løb. Dit indre ur hjælper dig med at producere de rette hormoner på de rette tidspunkter. Uret hjælper dig med at frigive hormoner, der giver energi (f.eks. kortisol) om morgenen, så du er klar til dagens opgaver, hormoner, der gør dig glad og veltilpas i løbet af dagen (f.eks. serotonin) og hormoner, der skaber de optimale betingelser for, at du får en fantastisk nats søvn (f.eks.melatonin) om aftenen.

Dette sker helt automatisk, når dit indre ur vel og mærke fungerer. Faktorer som kost, aktivitetsniveau, stressniveau og, ikke mindst, den mængde af sollys, vi får i løbet af dagen, har afgørende betydning for, om det indre ur fungerer, som det skal.

Vi kan altså hurtigt skabe uorden i det indre ur ved at spise forkert, ved at have enten for lavt eller for højt aktivitetsniveau, eller ved at udsætte os selv for for lidt eller for meget lys på de forkerte tidspunkter.

Jo mere dagslys vi får i løbet af dagen, jo mere serotonin bliver der produceret. Serotonin har især to vigtige funktioner. Som jeg skrev overfor, er hormonet med til at gøre os glade og veltilpasse – kroppen egen lykkepille, kunne man kalde det. Men serotonin har også en anden vigtig funktion. Hormonet er nemlig med til at sørge for, at vi senere producerer melatonin – altså hormonet, der giver os den gode søvn.

Da sollys øger produktionen af serotonin i kroppen, giver det os forklaringen på, hvorfor lys er så gavnlig for den gode søvn.

Forskning viser, at vi får den mest gavnlige effekt på nattesøvnen, hvis vi udsætter os selv for sollys så tidligt på dagen som muligt (helst lige når solen står op) og at de største gavlige virkninger opnåes ved at få direkte sollys på huden i mindst en halv time dagligt.

I et land som Danmark vil det nok være for meget at satse på at kunne få direkte sollys på huden hver dag 🙂 I særdeleshed på denne tid af året.

Men her er det vigtigt at vide, at vi har en fantastisk evne til at optage lys gennem øjnene, som vi altid kan benytte os af. Og selv på gråvejrsdage uden sol, er dagslyset udenfor så stærkt, at der vil være en gavnlig effekt af at gå ud i det.

Hvis du ikke har mulighed for at komme ud i lyset først på dagen, så giv ikke op. For lyspåvirkning senere på dagen (altså fra dagslys vel at mærke! Ikke kunstigt lys fra skærme og andre kunstige lyskilder ) har også en gavnlig effekt på din søvn – blot er den ikke helt lige så stor som om morgenen.

Så kom ud – uanset om det regner, sner eller solen skinner. Udover at det er skønt at være ude og mærke den friske luft, kan du glæde dig ved tanken om, at du plejer dit indre ur og tager vare på den vigtige søvn, der danner basen for alt godt i dit liv.

Ps: Hvis du slet ikke har mulighed for at komme ud, så sørg som minimum for at placere dig ved et vindue. Selvom det ikke har samme effekt som at være udenfor, vil det stadig have en gavnlig effekt på dit indre ur, og dermed din søvn, fordi du også kan optage lyset gennem vinduet.

 

Udgivet i Glæde og overskud, Søvn, Stress, Stresshåndtering
2 kommentarer til “3 overraskende forskningsresultater om søvn, del 2
  1. Silena siger:

    Har d-vitamin betydning ift udviklingen af stress?

  2. lisbeth siger:

    Kære Silena,

    Noget forskning tyder på, at der er en sammenhæng. Jeg tænker dog, at det først og fremmest er mange andre årsager, der giver os stress. Men uanset, er det en rigtig god ide at sørge at få tilstrækkeligt af vigtige vitaminer og mineraler både for at øge vores modstandskraft, men også for at styrke kroppen og hjælpe den til at komme tilbage til en god balance under og efter stress.

    kh Lisbeth

2 Pings/Trackbacks for "3 overraskende forskningsresultater om søvn, del 2"
  1. […] Så hvis du af og til bruger alkoholens beroligende og søvndyssende effekt som sovepille, så overvej at skifte det ud med noget af de andre ting, du har lært om søvn i del 1 og 2 af miniserien om søvn. Du finder dem her og her […]

  2. […] har også tidligere skrevet her på bloggen om, hvordan du kan forbedre din søvn ( se f.eks. her, her og […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Bliv Stressmaster

Vil du lære dig selv og andre at slippe stress - for altid? Så kom med på Stressmaster Uddannelsen og bliv certificeret stresscoach.
Læs om uddannelsen her

Stressmaster Uddannelsen, Certificeret stresscoach uddannelse i Vejle med stresscoach Lisbeth Fruensgaard

Kuren mod Stress

Onlineforløb for dig, der længes efter at komme stressen til livs en gang for alle.
Læs om forløbet her

Kategorier

FÅ EN GRATIS MEDITATION + GUIDE der øjeblikkeligt reducerer dit stressniveau

(Og følg nyhedsbrevet med konkrete værktøjer, tilbud, nyheder og brugbar viden om stresshåndtering)
Nul SPAM. Kun brugbar og værdifuld viden fra mig til dig.